Witam,
we wrześniu planuję podróż do Tanzanii, przez Egipt, znalazłam dość tanie bilety 2500 w dwie strony, ale przez Egipt, linie AirEgipt. Jak wygląda sytuacja w tym kraju oraz same linie lotnicze, polecacie czy raczej ryzyko? Z góry dzięki za odp.
sytuacja w egipcie
Re: sytuacja w egipcie
Witaj,
Jeżeli chodzi i linie Egyptair, to są wg mnie solidne. Opóźnień nie miałem,
dodatkowych problemów również. Jedzenie dość podłe.
Miałem chyba 3h na przesiadkę w Kairze, więc piramidy widziałem z okienek
samolotu. Więc sądzę, że nawet jak będzie wrzało na ulicach, to nawet się o tym nie dowiesz.
No chyba, że chcesz przy okazji zobaczyć trochę Kairu, to oddaje głos innym...
Pzdr
Simon
Jeżeli chodzi i linie Egyptair, to są wg mnie solidne. Opóźnień nie miałem,
dodatkowych problemów również. Jedzenie dość podłe.
Miałem chyba 3h na przesiadkę w Kairze, więc piramidy widziałem z okienek
samolotu. Więc sądzę, że nawet jak będzie wrzało na ulicach, to nawet się o tym nie dowiesz.
No chyba, że chcesz przy okazji zobaczyć trochę Kairu, to oddaje głos innym...
Pzdr
Simon
Dzięki za info. Mam ok 18h postoju w Kairze, więc jest trochę czasu aby lotnisko opuścić i przespacerować się po mieście, bo nigdy w Egipcie nie byłam. Lotnisko blisko miasta? Ile trwa dojazd do centrum? Jakaś wiza potrzebna, czy coś w tym stylu?
Wizę można kupić na lotnisku (chyba 15-20 dolarów), ale upewnij się najpierw z liniami lotniczymi, czy taki stop-over jest możliwy. Parę razy leciałem przez Kair i tranzyt wygląda trochę inaczej niż np. w Europie - gdy leciałem, tranzytowym zabierali paszporty i spędzali do oddzielnej hali, gdzie czekało się na następny lot. Jak uda Ci się wydostać z lotniska, bardzo blisko jest przystanek autobusowy, skąd jeździ się do centrum (nie pamiętam numerów, są zdaje się dwa autobusy w tym kierunku). Na dojazd w dzień zakładałbym półtorej godziny w jedną stronę (łącznie z czekaniem na autobus). Załóż też z godzinkę na wizę i wyjście z lotniska.
Janusz
Afryka, Plecak, Przygoda
Afryka, Plecak, Przygoda
Faktycznie, kierowali nas w konkretną cześć lotniska. Ale paszportów nie zabierali.
-
Ja dwa lata temu (luty 2010) wracalem EgyptAir z Chartumu przez Kair. AFAIR paszportu mi nie zabierano, nikt mnie nie koncentrowal w jakims konkretnym miejscu lotniska, ale i sam nie mialem zamiaru opuszczac 'strefy bezclowej'. Wizy w zwiazku z tym nie musialem wykupywac...
Na linie EgyptAir nie narzekam, ale ja lecialem business class.
Jak sie zdecydujesz wyjsc na miasto, to wez ze soba jakis przewodnik, bo miasto duze. No i pamietaj, zeby nie wracac na ostatnia chwile...
Na linie EgyptAir nie narzekam, ale ja lecialem business class.
Jak sie zdecydujesz wyjsc na miasto, to wez ze soba jakis przewodnik, bo miasto duze. No i pamietaj, zeby nie wracac na ostatnia chwile...
TA
Dzięki za odpowiedź, ostatecznie mam 30h!!! oczekiwania w Kairze, to zbyt dużo i zbyt mało:>, myślicie, ze co warto zobaczyć w te kilka godzin? A także może polecacie jakiś hotel niedrogi i bezpieczny przy lotnisku?