czy sie szczepicie?
Re: czy sie szczepicie?
W przypadku wątpliwości zdrowy rozsądek bywa pożyteczny. Jeśli sie ma niedostatki tegoż, to zamiast do Sudanu lepiej do Małkinii pojechać (chociaż i to może być ryzykowne).
Poza tym w Pałacu Kazimierzowskim na UW jest wystawa zdjęć Tuaregów prof. Adama Rybińskiego & family. Ciekawe zdjęcia i ciekawy gość. Warto poznać...
Wstęp bez szczepień.
Poza tym w Pałacu Kazimierzowskim na UW jest wystawa zdjęć Tuaregów prof. Adama Rybińskiego & family. Ciekawe zdjęcia i ciekawy gość. Warto poznać...
Wstęp bez szczepień.
To ci dopiero odpowiedz.
A co podpowiada twoj zdrowy rozsadek w sprawie tych szczepien?
A co podpowiada twoj zdrowy rozsadek w sprawie tych szczepien?
Podpowiada mi to, że ludzie zadający takie pytania powinni raczej jeździć do Małkinii...
A to ja przepraszam. Mysle, ze zrobiles juz dla mnie wszystko co byles w stanie. Jeszcze tylko mozesz zamilknac.
Gdyby ktos inny znal odpowiedz na moje pytanie i mi po prostu odpowiedzial, bylbym wdzieczny.
Gdyby ktos inny znal odpowiedz na moje pytanie i mi po prostu odpowiedzial, bylbym wdzieczny.
Jeszcze nie wszystko.
Jeśli chodzi o sprawy formalne:
Za 1000 zł można albo namalować sobie w tej żółtej książeczce co się chce (a nawet pewnie za 50). Więc pytanie co tam jest wymagane jest trochę bez sensu. Poza tym za 1000 zł można tę granicę przejść z kartą pływacką zamiast paszportu.
Jeśli o praktyczne:
Żeby wiedzieć, czy warto się szczepić trzeba wiedzieć dokąd dokładnie się jedzie, na jak długo i co zamierza się tam robić. Nie da się odpowiedzieć na pytanie 'czy warto się szczepić' nie wiedząc o tym.
Bardzo przepraszam, że mówię coś co ludzie o zdrowym rozsądku dobrze wiedzą.
Jeśli chodzi o sprawy formalne:
Za 1000 zł można albo namalować sobie w tej żółtej książeczce co się chce (a nawet pewnie za 50). Więc pytanie co tam jest wymagane jest trochę bez sensu. Poza tym za 1000 zł można tę granicę przejść z kartą pływacką zamiast paszportu.
Jeśli o praktyczne:
Żeby wiedzieć, czy warto się szczepić trzeba wiedzieć dokąd dokładnie się jedzie, na jak długo i co zamierza się tam robić. Nie da się odpowiedzieć na pytanie 'czy warto się szczepić' nie wiedząc o tym.
Bardzo przepraszam, że mówię coś co ludzie o zdrowym rozsądku dobrze wiedzą.
Dzieki, dzieki, dzieki. Chyba udalo mi sie otrzymac odpowiedz na moje pytanie i to od Ciebie
.
Wydawalo mi sie, ze wlasnie takie forum jest po to, zeby czlowiek bywaly w Sudanie poradzil cos mnie, ktory nigdy tam nie bylem w atmosferze milosci i pokoju.
Sluchaj, moze jestem debilem, ale osmiele sie zadac jeszcze jedno glupie pytanie: Czy trzeba miec zolta ksiazeczke? No bo ja nie mam. I jak nie trzeba to bym jej nie wyrabial czy tam co. No to trzeba czy nie?
Uprzedzajac Twoje mozliwe odpowiedzi, wiem ze w muzem fotografii nie trzeba, w Malkini nie trzeba. Wiem ze za 1000 zlotych tez nie trzeba.
No ale jak tam juz doplyne to beda mnie pytac czy mam, czy nie beda?

Wydawalo mi sie, ze wlasnie takie forum jest po to, zeby czlowiek bywaly w Sudanie poradzil cos mnie, ktory nigdy tam nie bylem w atmosferze milosci i pokoju.
Sluchaj, moze jestem debilem, ale osmiele sie zadac jeszcze jedno glupie pytanie: Czy trzeba miec zolta ksiazeczke? No bo ja nie mam. I jak nie trzeba to bym jej nie wyrabial czy tam co. No to trzeba czy nie?
Uprzedzajac Twoje mozliwe odpowiedzi, wiem ze w muzem fotografii nie trzeba, w Malkini nie trzeba. Wiem ze za 1000 zlotych tez nie trzeba.
No ale jak tam juz doplyne to beda mnie pytac czy mam, czy nie beda?
A i jeszcze gdzie jade. Otoz chcialbym poleciec do Kairu, stamtad pojechac do Chartumu i wrocic samolotem. Na te wycieczke mam 2 tygodnie.
1. Miliony ludzi jeździ na takie wczasy bez zadawania głupkowatych pytań. Być moze warto zrobić to samo... Taka dwutygodniowa wycieczka do Chartumu to w naszych czasach normalne wczasy...
2. Oglądam rozmaite fora podróżnicze i jeśli chodzi o Afrykę tematy przedwyjazdowe są trzy: czy się szczepić i czy lariam jest dobry, jak załatwić wizę i gdzie kupić najtańszy bilet na samolot. Tematy powyjazdowe - dwa: wspaniałe miejsce i cudowni ludzie oraz trzeba pomóc i adoptować dziecko albo goryla.
Niemal nigdy nie zdarzają się jakieś poważniejsze refleksje ani poważniejsze pytania. Odnosi się wrażenie, że cały ten naród już zaliczył już Paryż i Londyn i jeszcze do odhaczenia została mu jakaś dzicz - najlepiej Afryka. Wydaje się też, że te wypowiedzi stały się jakieś rytualne jak 'dzień dobry' czy 'jak się czujesz', że wypada właśnie je zadać, a odpowiedz, równie rytualna, jest łątwa do przewidzenia.
Jeszcze nigdy nie widziałem, żeby ktoś wspomniał o zniszczeniach jakie ci turyści w Afryce powodują, a każdy uważa, że jest dobrym buana, który dzikusom cząstkę raju przynosi.
2. Oglądam rozmaite fora podróżnicze i jeśli chodzi o Afrykę tematy przedwyjazdowe są trzy: czy się szczepić i czy lariam jest dobry, jak załatwić wizę i gdzie kupić najtańszy bilet na samolot. Tematy powyjazdowe - dwa: wspaniałe miejsce i cudowni ludzie oraz trzeba pomóc i adoptować dziecko albo goryla.
Niemal nigdy nie zdarzają się jakieś poważniejsze refleksje ani poważniejsze pytania. Odnosi się wrażenie, że cały ten naród już zaliczył już Paryż i Londyn i jeszcze do odhaczenia została mu jakaś dzicz - najlepiej Afryka. Wydaje się też, że te wypowiedzi stały się jakieś rytualne jak 'dzień dobry' czy 'jak się czujesz', że wypada właśnie je zadać, a odpowiedz, równie rytualna, jest łątwa do przewidzenia.
Jeszcze nigdy nie widziałem, żeby ktoś wspomniał o zniszczeniach jakie ci turyści w Afryce powodują, a każdy uważa, że jest dobrym buana, który dzikusom cząstkę raju przynosi.

jak większość burżujów z Zachodu – lubię rzucić okiem na ubogich tubylców w jakimś dziwnym zakątku świata
A tak z ciekawosci czy jakies zniszczenia w sudanie turysci juz poczynili?
Wiesz co. Tak teraz pomyslalem sobie, czy moglbys mi powiedziec, czy w momencie jak przekraczales granice Sudanu to pytali cie o zaswiadczenie o szczepieniach czy nie?
Burżujom z zachodu, lubiącym rzucić okiem na ubogich tubylców w jakimś dziwnym zakątku świata informacji udzielam wyłącznie za opłatą.
Witam,
Parę lat temu nikt o to nie pytał.
Pozdrawiam,
Parę lat temu nikt o to nie pytał.
Pozdrawiam,
Janusz
Afryka, Plecak, Przygoda
Afryka, Plecak, Przygoda
Dzieki 
Oszczedzilem dzieki tobie pare zlotych.
Do mic:
Chetnie porozmawiam na jakis powazny temat. Np. tych zniszczen.

Oszczedzilem dzieki tobie pare zlotych.
Do mic:
Chetnie porozmawiam na jakis powazny temat. Np. tych zniszczen.
Mam nadzieje ze wyjasnienie Twoich motywow podrozy sa kontr-zartem na zarty mic'a. Jesli nie, to rzeczywiscie jestes debilem, jak sam to z pewna doza prawdopodobienstwa okresliles pare postow wyzej.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2008, 20:39 przez mpomorski, łącznie zmieniany 1 raz.
mic'a obieralem bardzo pozytywnie i rozmowa z nim sprawiala mi przyjemnosc.
Natomiast ty mpomorski jestes albo bardzo mlodym czlowiekiem, ktory nie wie co mozna a co nie, albo chamem.
Wyjasnienie moich motywow to cytat z ksiazki, ktora byc moze bedzie ci dane kiedys przeczytac.
Natomiast ty mpomorski jestes albo bardzo mlodym czlowiekiem, ktory nie wie co mozna a co nie, albo chamem.
Wyjasnienie moich motywow to cytat z ksiazki, ktora byc moze bedzie ci dane kiedys przeczytac.
Lepiej byc chamem niz debilem (przypominam ze sam sie tak okresliles). Zreszta chama miedzy innymi mozna poznac po tym ze Ty/ Twoj etc. pisze z malej litery.
pozdrawiam
P.S. slams toury to juz nie tylko cytat ksiazki (nastepnym razem oswiec, moze rzeczywiscie kiedys przyczytam) ale przemysl "turystyczny"
pozdrawiam
P.S. slams toury to juz nie tylko cytat ksiazki (nastepnym razem oswiec, moze rzeczywiscie kiedys przyczytam) ale przemysl "turystyczny"
-
Kol. Pomorski, nie przesadzajcie. Ty/Twoj pisalo sie z duzej litery w tradycyjnej epistolografii.mpomorski pisze: Zreszta chama miedzy innymi mozna poznac po tym ze Ty/ Twoj etc. pisze z malej litery.
"
I bardzo prosze kolegow o pisanie bardziej do rzeczy, tzn. zgodnie z tematem.
A ja zgodnie z tematem mam biezace ceny szczepionek, odpowiednio - w SANEPIDzie na Zelaznej, w Szpitalu MSWiA na Woloskiej i Przychodni Chorob Tropikalnych na Wolskiej. Oczywiscie w Warszawie. Z tym, ze w tej ostatniej przychodni jest jeszcze obowiazkowa osobno platna wizyta u lekarza, 40zl. Ale i tak jak sie podliczy, to maja najtaniej.
polio 82,00 65,00 50,00
dur brzuszny 173,00 150,00 120,00
tezec+blonica 3x 40,00 30,00 30,00
zolta febra 155,00 155,00 140,00
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2008, 13:22 przez Tytus Atomicus, łącznie zmieniany 1 raz.
TA
mpomorski: wybacz, ale nie chce mi sie z toba rozmawiac